Delavnost ali talent?

Večno vprašanje… Lahek odgovor. Seveda kombinacija obojega, kar pa je v nogometu največja uganka. Poznam morje uličnih talentov, ki zaradi lenobe nikoli niso uspeli na najvišjem nivoju. Osebno bi izmed obeh omenjenih vrlin izpostavil delavnost, marljivost, če že moram. Iz svojih izkušenj, ki se ne skladajo s to trditvijo pa lahko povem, da ne obstaja prava ali ne prava pot. Sam sem veljal za enega večjih talentov svoje generacije. Ko mi je selektor Janez Zavrl zadolžil »desetko« (vsi vemo kaj to danes v nogometu pomeni) in me pri 17 letih v reprezentanci U21 postavil ob bok

Dejan Robnik

velikanom (Boštjan Cesar, Dominik Beršnjak, Damir Botonjić…) bil sem tudi kapetan oz. podkapetan v reprezentanci U18 (Samir Handanović, Mišo Brečko, Bojan Jokić…) pa kljub temu je moja kariera zgolj solidna. Tudi marljivost, osredotočenost sta bili pri meni na prvem mestu, a je kljub temu preskok iz povprečnosti v svet velikanov te igre obstal. Zakaj? Ni pomembno, ker vse to je BILO NEKOČ, so lepi spomini in nekoliko manj lepi, vsekakor pa neprecenljive izkušnje, ki mi danes prav pridejo na vseh področjih (služba, trenerstvo, družina). O tem sem pa že marsikaj povedal.

Da se vrnem na začetek. Talent brez želje, garanja in dokazovanja na vsakem treningu je v večini primerov obsojen na propad oziroma obstanek na povprečnem nivoju. Seveda imamo primere v svetu in pri nas, kjer je talent prevladal (Ronaldinho, Iličić…) a zaradi stvari, ki ne sodijo k profesionalizmu smo imeli žal to smolo, da teh genijev nismo tako dolgo gledali in uživali v njihovih genijalnostih. Srčno upam, da nas bo vsaj Jojo še dolgo navduševal in čaral na terenu. Moja končna misel ob vsem tem – ne zapravljajte talenta tam kjer ni potrebno, to je vaš dar. Izkoristite ga, marsikomu ni bilo dano,  bodisi v športu, poslu, družini. Zatorej TALENTI zavihajte rokave in na delo.

Izgovori ne obstajajo. Zgodbe kaj bi bilo, če bi bilo, žal ne pijejo vode.

Trener, Dejan Robnik

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja