V prvi spomladanski tekmi poraz

Na tekmo v Ljubljano smo se odpravili s ciljem osvojiti vsaj točko. Čeprav se je Ilirija zelo okrepila v igralskem in strokovnem kadru, zaradi tega ni bilo potrebno razmišljati drugače, kajti tudi mi imamo moštvo, ki je znalo in zna odigrati dobre tekme. Vremenske razmere so zahtevale igranje na umetni travi. Namesto v Zgornji Šiški, je bila tekma na Kodeljevem, v zelo deževnem vremenu, kar pa umetno podlago ni prizadelo (zagotovo je temeljna podlaga  celotne površine  zelo kvalitetna). Začetek tekme je bil sicer malo neobičajen, ob 12.00 uri.

Mi smo opravili kar lepo število treningov in odigrali tudi več tekem na igrišču z umetno travo v Kranju in prav zato, so bila naša pričakovanja tudi iz tega razloga bolj optimistična. Takšen je bil tudi začetek tekme. Nobenih posebnosti z obeh strani, čeprav je bilo več poskusov, ki so nakazovali odločnost obeh moštev, da si na tej tekmi ustvarita pozitiven rezultat. Prav v obdobju popolnega ravnotežja, pa je prišlo do slabega posredovanja v zadnji vrsti in domačini so povedli z 1:0.

Domačini so nato prišli še do ene priložnosti, vendar pa se je izkazal naš vratar Hafner (morda bi pri vodilnem golu, lahko posredoval tudi boljše). Takoj zatem pa smo po lepi in hitri akciji, po naši desni strani uspeli izenačiti.

Gaber Petric je po hitri akciji odlično podal z desne strani, po tleh in pravočasnim vtekanjem pred obrambne igralce Ilirije pa je Lovro Vrandečič iz prve spremenil v neubranljiv zadetek. Po izenačenju smo začeli  tudi nekoliko prevladovati in v tem obdobju bi sodnik moral izključiti domačega igralca. Ta je storil grob prekršek na sredini igrišča, pustil je našo prednost in nato pokazal (žal) rumeni karton napačnemu igralcu. Niso pomagale naše pripombe, niti mnenje delegata tekme, saj se je vse zgodilo prav pred njim in je zadevo dobro videl. Sodnik je ostal pri svoji odločitvi, češ, da situacije ni dobro videl. Prav takšno stališče (žal) pa je zavzel njegov pomočnik, ki je bil tudi zelo blizu spornega dogodka. Ni rečeno, da bi bili mi  z igralcem več  na koncu uspešni. Kljub temu pa ostaja grenak priokus v določeno nedotakljivost. Samo opravičilo je v takšnih primerih premalo. Ob jasni situaciji, ni nikoli težko priznati napako in spremeniti odločitev. Res je, da se je nepotrebno sklicevati na sekundarne zadeve, toda ni mogoče mimo dejstva, da takšne poteze samo še opogumljajo moštvo, ki je bilo deležno pomoči. Če ni video nadzora, pa naj bi vsaj veljalo, da se upošteva stališče uradnih oseb.

Izpostavljanje te sporne odločitve, ne sme biti  odločilno. Bolj pomembno je kako smo se tekom tekme odzivali na dogajanja na igrišču. Na višjih (evropskih) nivojih tekmovanja, je mogoče videti še kaj hujšega.

Vsekakor je bil začetek 2. polčasa v našo korist. Zapravili smo dve res  lepi priložnosti, od katerih bi vsaj eno morali spremeniti v naše vodstvo. Petric, ki je za nas odigral prvo tekmo, bi moral samo iz prve podaljšati gibanje žoge mimo vratarja in takrat bi se zasluženo lahko veselili našega vodstva.

Ko pa je prišlo v našem moštvu do dveh zamenjav, pa je šlo vse navzdol. Brez kombinatorne igre, preveč individualnih potez, premalo odločnosti, preveč puščanja praznega prostora in tudi medsebojne pomoči v ključnih igralnih conah in  bili smo prehitro kaznovani. Z res izjemnim udarcem, z več kot 25 metrov je izkušeni Zadnikar (poznan po močnem udarcu še iz preteklosti-Radomlje), dosegel v 68. minuti gol, ki se je pokazal, kot odločilni gol. Naše menjave so bile seveda v smeri dviga nivoja igre. V igro sta namreč vstopila dva jesenska najboljša strelca (poleg Huča, ki zaradi štirih rumenih kartonov, ni smel nastopiti) Oman in Kopač. V hladnem in deževnem vremenu, se verjetno nista mogli niti dobro ogreti in dati svojega deleža, čeprav se je Kopač izkazal tik pred koncem z dobrim udarcem, ki je končal nad prečko.

Zamenjave, ki jih je opravila Ilirija (Rujovič in Zadnikar-oba s prvoligaškimi izkušnjami) ter po vodstvu še Anželj, so se izkazale, kot uspešnejše. Ne glede na to, da smo mi še poskušali narediti preobrat (ponudile so se tudi priložnosti), do tega ni prišlo. Igra našega moštva se je preveč razpadla, po opravljenih menjavah. Storjeno je bilo preveč napak in zato se je Ilirija na koncu zasluženo veselila uspeha. Z Remsom v obrambi (bil je že član Zarice in eden ključnih igralcev, ob napredovanju v 2.ligo) ter bolj organizirano predstavo ostalih, kot pri nas, so uspeli zadržati prednost enega gola. Morda bi lahko domačini dosegli še kakšen gol, toda to jim je preprečil naš vratar Hafner (imel je vmes še eno večjo napako).  Tudi mi smo bili blizu, toda tudi vratar Ilirije se ni dal presenetiti. Z  osvojitvijo polnega izkupička, so nas domačini  uspeli prehiteti na lestvici, za eno točko.

Nadaljevanje prvenstva bo še zelo zanimivo. V nasprotju z zgornjim delom lestvice, kjer Mura ne popušča in ima že veliko prednost, je v spodnjem delu lestvice kandidatov za izpad trenutno še vedno sedem. Razen Veržeja je do trenutno 10. mesta na lestvici (Brežice), razlika v točkah med moštvi manjša, kot je v zgornjem delu lestvice. To pa tudi pomeni, da je pomembna vsaka tekma s t.i. neposrednimi tekmeci, med katerimi je tudi Ilirija, naš včerajšnji tekmec. Premagali so nas  tudi v Kranju.

Zato bo zelo, zelo pomembna naša naslednja tekma. V Kranj prihaja Rogaška, ki je s tekmo več, še vedno za nami, na lestvici, jeseni pa smo jih premagali tudi na njihovem igrišču.

Ne bo lahko. Ne glede na določene težave, ki jih imamo in jih tudi ne skrivamo, smo prepričani, da na fante to ne sme vplivati. Imamo večino mladih, perspektivnih igralcev, z izraženimi sposobnostmi, potrebnimi za kvaliteten nogomet. Zato od teh fantov lahko pričakujemo v prvi vrsti samo stalno dokazovanje, organizirano igro, brez nepotrebnih individualnih vložkov, naivnosti v ključnih trenutkih, itd., saj jih le to vodi k njihovemu osebnemu razvoju in napredku ter možnostim vključitve v moštva višjega ranga. Zadeve se bodo uredile, vsako odstopanje od maksimalne in zahtevane angažiranosti ter odgovorne igre, pa največ negativnega prinaša prav njim.

To se le delno nanaša na sobotno predstavo. To moramo pozabiti, vsekakor pa iz poraza oziroma določenih občasnih posameznih potez v smeri neodločnosti in morda tudi neodgovornosti,  izvleči največ samokritičnosti. Ta bo največ prispevala k več koristnim in učinkovitim potezam posameznikov in celotnega moštva.

Ne dvomimo. Moštvo ima kvalitete, ki jih mora v nadaljevanju prvenstva, kar najboljše izkoristiti.  Zato velja samo popolna mobilizacija. Spet pa jo ovira obupno vreme, ki trenerju Pavlinu onemogoča normalno delo. Namesto panike, ali prižiganja rdeče luči (kot mnogokrat izpostavljajo nekateri), bomo (moramo) zmogli premostiti vse ovire. Pričakovati je tudi, da se bo končno le izboljšalo vreme. Razpoložljivi igralski kader omogoča marsikaj in ob normalnih pogojih bo mogoče vse skupaj še nadgraditi. Vsekakor pa ni mogoče ostajati ravnodušen, kajti nasprotniki razmišljajo podobno. Začela se je igra za točke. To je odločilno. Zadeve, ki so se že pojavljale v pripravljalnih tekmah, v negativnem smislu,  bo  potrebno morda tudi z drugačno razporeditvijo, predvsem pa z jasnimi zahtevami v igri  posameznikov postaviti kot bistvene. Prevečkrat se nam klub vsemu dogaja, da puščamo preveč praznega prostora, prav v najbolj občutljivih conah, kjer so posledice najtežje.

Dve zaporedni tekmi na domačem igrišču, v tem reprezentančnem premoru, bosta dali že povsem konkreten odgovor.

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja