Vadba za stabilizacijo telesa

Vsak, ki je kdaj v življenju obiskal kakšno uro vodene vadbe, je na njej zagotovo vsaj nekajkrat slišal izraz »core« in izvedel, kako pomembno je, da se ga zavedamo oziroma se osredotočamo nanj. Kaj pa sploh je »core«?

»Core« v osnovi pomeni jedro, sredica. Coru ali jedru rečemo tudi center moči, ker iz tega dela telesa črpamo moč za katera koli druga gibanja, hojo, tek, dviganje bremen,  udareci pri športnih aktivnostih.

Naravno stanje teh mišic v človeškem telesu je tako, da so ves čas aktivne in opravljajo svojo vlogo – dajejo moč, stabilnost in vzdržljivost medenice in hrbtenice.

Globoke mišice trupa je skoraj nemogoče aktivirati ločeno od površinskih mišic trupa. Core vključuje tudi druge mišice, ki pomagajo pri stabilizaciji trupa, na primer mišice trebušne stene. Dolgotrajno sedenje, prisilna drža ipd., vodijo do tega, da mišice jedra oslabijo. Posledično se pojavi mišično neravnovesje tudi v drugih delih telesa, kar lahko vodi do bolečin v križu, hrbtu, vratu, kolkih, kolenih in drugje.

Z izbranimi vajami in zavestnim nadzorom lahko izboljšamo njegovo moč in vzdržljivost. Gibanje celotnega telesa je bolj nadzirano, telesna drža je lepša, bolečine postopoma izginejo. Pomembno je, da vsako vajo izvajamo čim bolj pravilno in nadzirano, ker je le tako varna in učinkovita.

Osnova vsakega treninga je, da se naučimo zavestno aktivirati globoke mišice na telesu.

Vse mišice skupaj ponujajo odlično stabilizacijo medenice in zaščito hrbtenice pri kateri koli vaji. In ker mora vsak trening biti v prvi vrsti varen in potem učinkovit…

Celotni trening z vajami prenesi na spodnji povezavi. 

Pripravil: Milan Gogić, trener PRO

TRENING Z OPISOM VADBE

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja