Nogometni klub Kranj

Uradna spletna stran nogometnega kluba Kranj

RSS |  Facebook |  YouTube
Novice:

 23.02.2012 –  Ligaški nogomet

Robert Vodan, član IO NK Kranj

K pisanju tokratnega  prispevka me je vzpodbudila oddaja športni izziv na nacionalni televiziji, ki je govorila o tegobah našega klubskega nogometa. Domala vsi gosti so vzroke iskali zunaj nogometa, predvsem v državnih institucijah, ki nima posluha za dogajanje v našem klubskem nogometu. Večkrat poudarjena trditev, da se sredstva zbrana iz naslova športnih stav ne vračajo v nogomet, temveč v druga, tudi športna okolja, je vsekakor na mestu.

Kljub do sedaj napisanemu se po mojem mnenju največje rezerve skrivajo v organizaciji nogometa. In ravno pri tem bi morala bistveno več storiti tako NZS, kot tudi medobčinske nogometne zveze. Vse prevečkrat imam občutek, da omenjeni skrbijo zgolj za tehnično podporo tekmovanjem, klubi pa smo pri vsem skupaj prepuščeni sami sebi. Nogomet kot panoga v Sloveniji ni umeščen na mesto, ki bi mu po popularnosti in številu aktivnih ljudi, ki se z nogometom ukvarjamo, moralo pripadati, za kar večji del odgovornosti nosijo zveze. Vse prevečkrat imam občutek, da smo klubi največji sponzorji zveze. Da bi zveza uspela pridobiti pokrovitelja lige je bržčas zgolj pobožna želja klubov. Ob zviševanju stroškov tekmovanja, kamor sodijo tudi sodniški stroški, se zato upravičeno sprašujemo kje se bo to zaustavilo.

Naslednja točka na kateri bi lahko veliko naredili je tudi sistem tekmovanja, oz. sestava posameznih lig. Tarnanje o (pre)majhnem obisku na naših stadionih ni na mestu. Objekti iz leta v leto gledalcem ponujajo večje udobje pri spremljanju nogometnih tekem. Negativno dejstvo, ki ga ne bomo mogli spremeniti je v tem, da smo omejeni z relativno nizkim številom prebivalstva. Absolutno pa bi mnogo lahko naredili na privlačnosti tekmovanja. Gledalci smo zasičeni s prevelikim številom medsebojnih tekem. Po drugi strani pa smo lačni primerjanja »majhnih« z »velikimi«. Predstavljamo si lahko kaj bi pomenilo gostovanje Maribora v enem izmed manjših slovenskih krajev, kjer bi gledalci vzpodbujali domače fante. Posebna vznemirjenja bi prinesle tudi tekme v katerih bi šlo za lokalne derbije. Vsaka taka tekma bi ob angažiranju organizatorjev pomenila pravi praznik, veselico če hočete.

Vse skupaj so seveda zgolj pobožne želje, saj lobi »velikih« podprt z neaktivnimi zvezami tega zagotovo ne bo dopustil. Kolesje se bo vrtelo naprej, ob vsaki priložnosti pa bodo odgovorni s prstom kazali na državne institucije, ob tem pa se bodo pritoževali nad nezainteresiranostjo okolja v katerem delujejo.

16.2.2012 - Denar športa (ne)vladar

Še pred nekaj leti smo vneto spremljali naše največje ase in za njih stiskali pesti. Z veseljem se spominjamo igranja Mariborčanov v ligi prvakov, prvih uvrstitev reprezentance na evropsko in svetovno prvenstvo, udeležbe rokometašev na olimpijskih igrah, odličnih predstav košarkarjev Olimpije, rokometašev Celja, hokejistov Jesenic, da o posamičnih športih ne govorim, saj je cela vrsta naših športnikov z največjih tekmovanj prinašala medalje. Z globalizacijo gospodarstva in finančnih trgov se je stanje spremenilo – v našem primeru na slabše. Danes celi vrsti, nekoč uglednim, športnim kolektivom grozi razpad sistema. Prva nogometna liga je za večino klubov in igralcev profesionalna le na papirju. Mediji nas takorekoč dnevno seznanjajo s težavami bodisi v Lendavi, Celju, nenazadnje tudi v Kranju.Na tapeti pa ni samo nogomet. Prvoligaški rokomet v Škofji Loki je dobesedno zamrl, Jeseniški hokejsti komajda še držijo glave nad vodo,..

Vse manj je tistih podjetnikov, ki priložnost za promocijo lastnega podjetja vidijo tudi v športu. Žal politika ne stori ničesar v smislu vzpodbujanja k investiranju v boljšo kvaliteto življenja, zato se moramo klubi sami “znajti”. Glavno vlogo za pridobivanje sredstev tako odigrajo poznanstva. Pri tem imamo zagotovo velike rezerve, saj se s problematiko zagotavljanja osnovnih pogojev za nemoteno delovanje kluba ukvarja (pre)malo naših članov ne glede na strukturo kateri pripadamo (uprava, trenerji, starši,…)

Nekaterim izmed njih se nasmiha igranje v Evropskem pokalu

Najboljši način kako se zoperstaviti bogatejšim klubom je v izgradnji odnosov znotraj ekip, posledično tudi znotraj kluba samega. Najlepši dokaz je skupina fantov, ki je še lani branila barve našega kluba, sedaj pa so tik pred uresničitvijo svojih sanj. Ob ugodnem razpletu se Ajdovec, Kotnik, Šmajd, Rant-Ross, Križaj, Kern in druščina s trenerjem Pavlinom in pomočnikom Alibabičem lahko nadejajo celo nastopu v Evropskem pokalnem.

Robert Vodan, član IO NK Kranj

Obvestila

Začetek treningov za najmlajše nogometaše in nogometašice

Trening za najmlajše

V  tem tednu smo pričeli z rednimi treningi tudi  najmlaj...

Gregor Šmajd, nekoč izvrsten vratar, danes trener vratarjev

Treningi za vratarje

Treningi za vratarje
...

Otroška nogometna šola

Vabilo k vpisu

Vse, ki si želijo igrati nogomet, vabimo k vpisu v naš...© 2010 Nogometni klub Kranj. Vse pravice pridržane