Individualni treningi ali “uličarstvo”

Nogomet je igra..

Lahko, da bo tema marsikoga prizadela in se bo počutil užaljenega. Ker rad povem svoje mišljenje, ki ni nujno pravilno se glede tega kaj dosti ne obremenjujem. V zadnje času imamo morje ponudb raznoraznih individualnih treningov, vadb po katerih naj bi postali uspešnejši, boljši, močnejši, lepši in predvsem bolj zadovoljni sami s seboj. Pa je res tako?

Ne bi se popolnoma strinjal. Tudi sam v sodelovanju z NK Zarica Kranj pripravljam plan individualnih treningov nogometašev ne glede na starost. Že takoj se pojavi vprašanje pri kakšni starosti začeti s treningi. Sam bi rekel, da neke omejitve pri tem ni. Bolj pomembno vprašanje pa je v kakšnem obsegu in kaj želimo pridobiti. Kot mlad perspektivni nogometaš sem bil eden prvih, ki sem v našem okolju pričel opravljati ob obveznih trening še individualne nogometne in atletske treninge. Hvala bogu so trenerji, ki so mi pomagali to počeli »probono« in niso računali visoke zneske za nekaj kar ni nujno, da bo pomagalo pri mojem nogometnem razvoju.

Danes je slika povsem drugačna. Starši danes poslušajo marsikoga, le glas svojega otroka se nekje izgubi. Moramo pa vedeti , da danes starši nogometašev prejemajo poplavo informacij, razmišljanj določenih strokovnjakov o tem kaj morajo storiti, da bo njihov otrok postal uspešen nogometaš. Zagotovila za uspeh pa žal ni. Zdi se mi zelo nesmiselno plačevati neke zneske za urico ali dve individualnega treninga. Še vedno sem mnenja, da v nogometu primanjkuje virtuozov iz razloga, ker uličnega nogometa več ni, oziroma ga je zelo malo. Staršem bi svetoval naj ne mečejo denar, ki ga danes marsikdo težko zasluži, skozi okno. V veliki meri so te vrste treningi dodaten zaslužek nam trenerjem.

Tudi sam bom verjetno v bližnji prihodnosti začel s treningi, v majhnim skupinicah kjer bo poudarek na tehniki. Razmišljam predvsem v kakšni meri bom otroke dodatno obremenil, da pa s tem vseeno ne bom povzročil neke prenasičenosti v smislu treniranja. Nasvet za vse starše, katerim se ponujajo raznorazni trenerji, ki bodo vašega sina ali hčerko popeljali do zvezd je, da “učitelju” postavite enostavno vprašanje. »Če verjameš v uspeh s treningi ali si pripravljen na začetku to početi brezplačno?!« Odgovor, ki ga boste dobili bo v večini primerov enak.

Dejan Robnik, igralec, trener, oče

Tako, da starši brez panike. Ko vaš otrok opravi vse obveznosti za šolo je čas, da vzame nogometno žogo in se odpravi na igrišče s svojimi vrstniki kjer se bo nogometno razvijal tako kot so se razvijali največji te, od boga dane, igre – NOGOMET.

Dejan Robnik

One thought on “Individualni treningi ali “uličarstvo”

  1. Katja Sredinsek says:

    Bom prva, ki bom otroka pripeljala k vam na dodatne predvsem pa brezplacne profesionalne urice.
    mama bodocega zvezdnika

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja