Intervju s predsednikom

Pred nami je redna skupščina, ki je obenem tudi volilna. G.predsednik, po štirih mandatih in šestnajstih letih ne boste med kandidati za mesto predsednika, niti za druge organe kluba?

Kot pravi rek, vsake zgodbe je enkrat konec. Verjamem, da smo s sodelavci v vseh teh letih delovanja v klubu prehodili uspešno pot, da sem klubu ponudil recimo temu svež pristop in strast do kluba, ki je neobhodna za razvoj. Ocenjujem, da je pravšni čas, da mesto vodenja prevzame nova energija, na vsak način pozitivna, brez katere nam ne bi uspevalo to kar se je dejansko zgodilo.

Res veliko se je spremenilo v obdobju vašega vodenja kluba. Je bilo težko spremeniti stvari na bolje?

Bilo. Spominjam se, kako sem prepričeval tedanjega alfa in omego nogometnega kluba, sicer člana IO NK , da so načrti, ki sem imel pripravljene, dobri, da je to edina prava pot. Ni enostavno spremeniti nekaj, česar so v klubu vajeni delati leta, desetletja.  Najtežje je pridobiti zaupanje, vendar je uspelo premakniti celo stvar do točke, ki jo vidimo danes. Še enkrat pa poudarjam, da ne meni, pač pa celotnemu timu sodelavcev, ki so me v vsem tem času spremljali. Vsi imamo del zaslug za to zgodbo.

Skozi obdobje smo dobesedno opazovali izjemen razvoj Športnega parka Zarica.

Vsekakor je razvoj ŠP Zarica povezan s strategijo vodenja kluba. Ko sem nastopil z vodenjem kluba je Športni park imel le eno nogometno igrišče in še to je bilo v sila slabem stanju. Imel  sem podatek, da Športni park razpolaga z več kot 22.000 m2 površin in to je bilo ključno za razvoj parka. Sledilo je sledenje viziji in v zaporedju so se vrstile pridobitve;  novo nogometno igrišče-sedanje pomožno, izgradnja tribun, garderobnih prostorov, 2 (dva) malo nogometa igrišča z umetno travo, nogometaši smo zgradili tudi pomožni objekt namenjen druženju ljubiteljev nogometnega kluba, vmes izgradnjo namakalnega sistema na obeh nogometnih igriščih, razsvetljavo na pomožnem igrišču in še bi lahko našteval. Radi se spomnimo  uspešnih projektov, ki so za nami. In teh res ni bilo malo. V sodelovanju s KS in MOK smo razvili Športni park z drugo največjo ponudbo športno rekreativnih dejavnosti v Kranju.

Slika: Miro Vodan

Kako vam je to uspevalo? Ali morda obstaja recept za uspešnost zgodbe kot ji sledimo v Športnem parku Zarica?
Pomembno je, da je s strani ožjih sodelavcev, ki delujejo v klubu, pripadnost na najvišji ravni. Pozitivna naravnanost premaga tudi tisto, kar se na prvi pogled zdi nemogoče.

Izjemnega pomena je, da so se člani izvršnega odbora zavedali, da prostora v njem za opozicijo ni, bilo pa ga je na pretek za razvojno naravnane ideje, s katerimi smo želeli napredovati in se razvijati. Seveda si ne domišljam, da smo bili popolni, da s(m)o bili vsi zadovoljni. Pri tako velikem številu udeležencev, članov NK, tega ni mogoče pričakovati. Upam pa si trditi, da smo v vodstvu kluba lahko ponosni na opravljeno delo.

Je kakšna stvar, ki bi jo želel izpostaviti kot negativno oziroma, da vam ni uspelo realizirati zastavljenih ciljev?

Dve zadevi bi omenil. Prva je ta, da smo kljub dolgoletnim naporom in sestankom na nivoju lokalne skupnosti, ki sem jih opravil, ostali izven vzdrževanja športnih površin s strani zavoda za šport. S strani Mestne občine Kranj dobimo za delovanje športa borih 600 € ( šeststo) na mesec. To zadostuje za dvomesečno plačilo stroškov ogrevanja. Še vedno verjamem, da se bo že to leto spremenil odnos do financiranja vzdrževanja športnih objektov, saj moramo v našem klubu priskrbeti v celoti vsa sredstva, ki so izjemno visoka, za vzdrževanje igrišč, ob tem pa seveda poravnati vse stroške, ki nastajajo v povezavi z delovanjem kluba ».

Druga zadeva, ki jo izpostavljam kot negativno, pa je vse kar je povezano z obnovo glavnega igrišča, ki se je pričela l.2015.  Z njo smo načrtovali zaključek več letne fazne izgradnje. Kot se je izkazalo, je izvajalec delo opravil nezadostno, nepopolno in tudi nestrokovno. Odvodnjavanje, ki je bilo izvedeno ne deluje, igrišče je po obnovi v bistveno slabšem stanju kot pred njo. Igrišče je ob deževju poplavljeno, ostali smo tudi brez kvalitetne travne ruše, ki je pred obnovo bila. Žal pri izbiri izvajalca klub ni imel možnosti sodelovanja, vsa stvar je pristala na sodišču. Upam in želim si, da bi postopek tekel hitreje kot doslej, saj so brez kvalitetnega igrišča okrnjene možnosti za kakovosten trening, prav tako imamo s strani NZS omejitev možnosti napredovanja v tekmovanja pod okrilje NZS.

In pozitivna?
Razvoj infrastrukture. Športni park Zarica razpolaga z drugo največjo ponudbo športno rekreativnih dejavnosti v Kranju. Ob tem bi mu lahko pripisali tudi naziv nogometni center. Nogometaši imajo poleg malo nogometnih igrišč preplaščenih z umetno travo tudi na razpolago dva velika nogometna igrišča z naravno travo. Takih primerov v naši državi ni veliko in na to smo ponosni.

Humanitarnost. Fantastičen je občutek, ko lahko nekomu pomagaš. Nogometni klub Kranj je v preteklosti izvajal poslanstvo, katerega ni mogoče sprejeti ravnodušno. Ob razvoju nogometne infrastrukture in zagotavljanju sredstev za  izvajanja mladinskega programa, smo nemalokrat del sredstev namenili v dobrodelne namene, kar nedvomno kaže na širino delovanja kluba.

Člansko moštvo v 2.SNL (Slika: arhiv Gorenjski Glas)

In seveda tekmovalni del. Ob uspehu starejših dečkov in nastopanju v 1.SNL, kadetov in mladincev v 2.SML/SKL izpostavljam izjemno uspešno zgodbo članskega moštva, ki je zadnja tri leta nastopal v 2.SNL in to v družbi klubov tudi z  milijonskimi proračuni ( Mura, Nafta..)

Je bilo na poti v času vašega vodenja storjenih kaj napak ?

Seveda, brez tega pač ne gre. Stari rek pravi, kdor dela ta greši. Jaz pravim, kdor dela uspešno, dela napake. V določenih trenutkih je treba sprejeti odločitev, ki se lahko kasneje pokaže za napačno, a to je sestavni del posla. Samo z napakami si lahko uspešen. Izučijo in krepijo.

Kako vidite delovanje kluba v prihodnje, kakšnega predsednika si želite za vašega naslednika? 

Predvsem vodjo z  jasno vizijo razvoja in postavljenimi smelimi cilji na vseh ravneh, infrastrukturnih, organizacijskih in tekmovalnih. To je vodilo za uspešno pot tudi v bodoče.  Potrebno je gledati v prihodnost in ustvarjati pošteno, iskreno in pristno komunikacijo z vsemi partnerji.

Potrebno je stremeti k zagotavljanju visokih standardov na vseh področjih delovanja kluba. Glede na obseg dela, ki ga zahteva institucija kot je NK Kranj, bo potrebno na področju organiziranosti storiti korak naprej.

Vse to je in bo povezano z veliko trdega dela, odrekanja in zagotovo vključujejo vztrajnost in pogum. Na kratko, slediti je treba ciljem, brez tega ne gre. Prepričan sem, da bo naslednik uspešno nadaljeval razvojno pot nogometnega kluba.

Kaj bi za konec najinega razgovora zaželeli bralcem spletne strani ?

Ob tej priliki bi se zahvalil vsem tistim, ki razumejo javni interes, ki so razumeli družbeno odgovorno delovanje kluba in ki so na kakršen koli način prispevali k doseženim ciljem razvoja nogometnega kluba.

Želim si, da bi delovali v duhu prijateljstva, da bi se vsi deležniki še naprej z veseljem vračali v Športni park Zarica. Brez izjeme, nogometaši, trenerji, člani kluba, starši mladih nogometašev in nogometašic, člani IO NK in vsi, ki jim je blizu nogomet in šport nasploh.

Predsednik, težko najdem besedo s katero bi se rad(i) zahvalili za ves doprinos klubu. HVALA!

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja