Težak poraz – polom

S slabo podlago smo morali odpotovati v Lendavo, brez polovice moštva, ki je tri dni nazaj v Brežicah osvojilo točko. Še slabše je bilo, ko smo po vstopu nekaj igralcev v Domžalah, zapolnili kadrovsko zasedbo za tekmo v Lendavi. Hitro smo lahko ugotovili, da bomo moštvo lahko postavili na igrišče le s pomočjo delno poškodovanega igralca Beganovića. Upanje je bilo tudi za Petrica, ampak glede na diagnozo, je bil njegov nastop lahko samo želja oziroma boljše utopija. Za rezervno klop je tako ostal samo vratar Anže Hafner. Seveda smo ga postavili kot igralca, ne kot vratarja.

Včeraj je hudič res imel mlade. Čeprav smo odpotovali (pre)zgodaj, med potjo še počivali, smo tik pred Lendavo oziroma stadionom, ki je bil vsem na vidiku, še stali 1,5 ure v koloni, zaradi prometne nesreče. Tekma se je začela tako s polurno zamudo. V napovedi za igranje te tekme, je bilo izpostavljeno, da bo naš  »največji nasprotnik na današnji tekmi velika  motiviranost in želja domačih, za izboljšanje vtisa po njihovem sobotnem porazu, kar se lahko odrazi v igri, v več smereh«.

Žal se je končalo za nas, prav v najslabši smeri. Domačini so  začeli takoj, kot najbolj razjarjeni ……. Niti za trenutek nam niso dopustili, da bi lahko kaj dosegli. Hitro, predvsem pa po naši napaki so povedli. Vmes se je poškodoval še Beganović, zapustil igrišče in nadaljevali smo samo z desetimi igralci, nato pa v razmiku štirih  minut (od 26., do 30.minute), dosegli še tri gole in mala katastrofa je bila že realizirana. Do polčasa, nam je uspelo »držati« ta rezultat, čeprav so se priložnosti vrtele ena za drugo.

Pogubno je bilo spet obdobje desetih minut (od 52. do 62.minute), z novim paketom štirih golov v naši mreži. Priložnosti so se nizale ena za drugo, nekaj je uspel preprečiti še naš vratar ter prečka, ali stativa našega gola. S tem se ni končalo, prejeli smo še en gol in na koncu ni presenetljiv, težak poraz z 9:0. Zasluženo. Domačini so znali izkoristiti vse naše naivne napadalne poskuse ter s hitro in kombinatorno igro, predvsem v preveč praznega prostora na naši polovici, rešetali našo mrežo.

Nekoliko so popustili samo zadnjih deset minut in tako smo uspeli prejeti manj kot deset golov. Kljub temu, pa je zmaga Nafte rekordni dosežek v tej sezoni, kateremu ni kaj oporekati.

Težko bo sicer pozabiti ta poraz, toda, najbolj se je treba zavedati, da imamo želeni cilj, še vedno trdno pred nami. Dovolj tekem je še pred nami. Štiri tekme igramo na domačem igrišču in v teh tekmah moramo trikrat zmagati (težko je pričakovati, da bi v zadnjem krogu presenetili vodilno Muro). Tudi v treh tekmah na gostovanjih smo objektivno sposobni osvojiti še kakšno točko in si s tem zanesljivo zagotoviti obstanek v ligi, kar je naš minimalni cilj.

Zelo slabo lahko tak poraz vpliva na fante. Treba pa je storiti vse, da se najprej objektivno prizna razliko v kvaliteti  in zaradi vseh prisotnih dejstev, navedenih v uvodu, soočimo z resnico in dnevom, ki je vseboval veliko dejavnikov, od katerih nobeden ni bil v naš prid.

Razen tega pa ni mogoče realnega dejstva, da t.i. neorganizirana napadalnost in nekontrolirano (ali tudi napačno) vključevanje določenih igralcev v to fazo igre, predstavlja neodgovorno igro, kar so domačini izkoristili z obrestmi.  Povsem jasna in odgovorna igra mora biti v takšnih tekmah zagotovljena z ustrezno postavitvijo, predvsem dveh linij (obrambne in zvezne), s tesnim pokrivanjem v nevarni coni (cona udarcev na gol), ne pa pokrivanjem na razdalji. Vzorec za takšno igro bi lahko bil iz tekme 15.kroga proti Muri, ko smo edini gol prejeli šele 6 minut pred koncem tekme. Šest igralcev, ki so nastopili včeraj, je bilo v kadru tudi na tekmi proti Muri.

Resnično moramo to tekmo odmisliti in se posvetiti bodočim, veliko bolj pomembnim  tekmam. Že v soboto za tekmo proti NK Brda se vračata kaznovana Ahačič in Matič, po manjšem operativnem posegu pa bo na razpolago trenerju Pavlinu tudi Kopač. Ta skupaj s Hučem in Omanom predstavlja osrednje strelce našega kluba.

Vse je potrebno storiti, da se takoj vrnemo v stanje, pred tekmo z Nafto. Znali smo izgubiti, znali smo tudi zmagati, presenetiti. Dvoma pa ni. Spomladanski del je vedno specifičen. Potrebno je igrati na rezultat, kajti samo ta določa končni položaj na lestvici. Ne glede na slabe rezultate, pa so v spomladanskem delu še tri moštva osvojila točko manj kot mi.

To ni tolažba, to naj bo pozitivna spodbuda, da k naslednjim tekmam pristopimo odgovorno, strpno, maksimalno motivirani, za boljše predstave v odločilnem delu sezone, ki je pred nami. Tega smo sposobni. Fantje so bolj izkušeni, saj imajo za seboj že celotni jesenski del. Dejstvo pa je, da bomo morali v tem spomladanskem delu nekaj dodati in skombinirati, glede na dejanske sposobnosti fantov.

Takšen dan, kot je bil včerajšnji pa se ne sme več ponoviti. Zato bodo najbolj odgovorni fantje, na čelu s trenerjem Pavlinom, posebej z vidika dejansko razpoložljivega kadra za tekmo v Lendavi. Ne moremo se sklicevati na nobeno neizkušenost, itd. Res, da so imeli Lendavčani na igrišču tri igralce s prvoligaškimi izkušnjami. Mi smo imeli dva in tudi še tretjega, ki je sicer odigral samo 22 minut v prvi ligi. Imeli pa smo na igrišču tudi dva igralca, ki sta odigrala več drugoligaških tekem, kot katerikoli igralec Nafte.

Toda, še enkrat. Včeraj smo bili resnično prepolovljeni, a kljub temu smo dobili preveč golov in si s tem zelo pokvarili dosedanjo ugodno sliko, ali razmerje med danimi in prejetimi goli.

Vse pa bo res pozabljeno (čeprav bo ostalo v notranjosti), ko bodo fantje z uspehom to odločno presekali in v naslednjih tekmah iztržili potrebni minimum točk.

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja