Veržej !!!?

Ta prispevek je delno nastal že včeraj, pred tekmo z Veržejem, predvsem kot razmišljanja o pomembnosti tekme za naše moštvo.  Ni bil objavljen, kajti nepotrebno bi bilo morda koga vznemirjati, ali tudi obremeniti, pred tekmo. Ob gledanju tekme med Dravo in Ilirijo, kjer naj bila Drava absolutni favorit, so zadeve potekale povsem drugače in na koncu je Ilirija slavila visoko zmago. Naj ne moti naslov. Trije klicaji in vprašaj, so bili upravičeni uvrščeni v pripravo napovedi, nazadnje pa tudi v končni razplet.

Tudi mi smo veljali za absolutnega favorita proti Veržejcem, žal pa se je končalo drugače, z zmago gostov. Izgubili smo pomembne točke v borbi za obstanek, ki jih bomo morali nekje nadoknaditi.

Sedaj pa k izhodiščnemu delu prispevka.

Tekma z Veržejem pomeni za naše mlado moštvo pomembno preizkušnjo. Verjeti moramo, da smo sposobni premagati moštvo, ki je v dosedanjem delu prvenstva osvojilo samo 10 točk. Podlaga za to je v naši prejšnji domači tekmi, ko smo kar s 3:0 premagali velikega favorita, moštvo NK Kalcer-Radomlje. Ta zmaga naj bi pomenila in potrdila napoved, da bo Športni park Zarica spomladi trdnjava, ki jo bo težko osvojiti. Z optimizmom, zaupanju v naše mlade fante, zmaga ne bi smela biti vprašaj, čeprav smo stalno priče presenečenjem, ne glede na to za kakšno tekmo gre. Drži tudi, da je žoga okrogla in nikoli ne veš kam se skotali.

Toda vsemu izpostavljenemu gredo v prid tudi vsa srečanja z Veržejem, na domačem igrišču, v drugoligaškem tekmovanju. Že v prvi sezoni, smo jih premagali (v borbi za obstanek, na igrišču v ŠC Kranj), gladko s 3:0, čeprav so imeli zelo kvalitetno moštvo, z nekaterimi igralci, ki so sedaj v Muri.  Podobno je bilo tudi v lanski sezoni. Od skupaj šestih tekem v Kranju, so bile dosežene štiri zmage, res pa tudi dva poraza. Prav vsak poraz, pa mora biti tudi opomin, za današnjo tekmo, v katero oboji vstopamo z dokaj mlado zasedbo. Mi smo bili sicer prikrajšani za prvenstveno tekmo med vikendom, naši gostje pa so doma visoko izgubili z vodilno Muro (0:8). Razen tega so med tednom igrali tudi zaostalo tekmo s Krko in tudi to tekmo doma izgubili z 1:2, po vodstvu, do 63.minute. Po vsem tem, naj bi bili gostje tudi bolj utrujeni od nas, čemur težko prikimavam in dajem prednost tekmovalnemu ritmu, pa tudi, če je ta gostejši.

Veliko prednosti je na naši strani :

  • položaj na lestvici,
  • razlika v številu osvojenih točk med obema moštvoma,
  • gostje so v spomladanskem delu še vedno brez točke, na dveh gostovanjih pa so prejeli kar 9 golov.

Vse to seveda ne sme vplivati na naše moštvo. Vsaka tekma zahteva maksimalno angažiranost ter odgovoren pristop, kajti presenečenja se dogajajo. Naši fantje morajo še kako resno pristopiti k tekmi. Gostje lahko igrajo sproščeno. Mi pa moramo vsekakor imeti pred očmi tudi domači poraz z Rogaško, tudi moštvom, ki je točkovno v našem rangu.

Verjetno, da zaradi nekoliko daljšega tekmovalnega odmora, ne bo prišlo do večjih presenečenj pri izboru začetnega igralskega kadra. Pregovor pravi, da se zmagovitega moštva ne menja, razen zaradi nujnosti (poškodbe, kartoni, bolezen, itd.). Verjamemo, da bo trener Pavlin v tej tekmi izkoristil vse najboljše potenciale. Proti Radomljanom sta ponovno zadela Kopač in Oman (vstopil v 2.polčasu) in če njima dodamo še Huča, je to trojka, ki je v sedanjem delu prvenstva dosegla skupaj 17 golov, kar predstavlja dobrih 60 % vseh doseženih golov našega moštva.

Kljub vsemu, najprej vse spoštovanje do našega nasprotnika, toda odločno pričakovanje naše zmage, kajti morebiten odločen rezultat, bi že predstavljal določeno presenečenje.

Zato, fantje, maksimalno angažirano, igrivo in učinkovito. To ste sposobni in to morate pokazati v tej tekmi.

Športni direktor Janez Zupančič: “To je bil zaključek pripravljenega prispevka za objavo, ki pa ni bil objavljen pred tekmo.  Razmišljal sem tudi, da bi pred tekmo vstopil v garderobo in izrekel nekaj spodbudnih besed za zelo natrpan prvenstvenih tekem, ki nas čaka v slabem mesecu dni. O tem je že objavljen prispevek na spletni strani. Tudi o tem sem se premislil, z notranjo opredelitvijo, zakaj bi se »vpletal«, ali  »mešal« v stanje, ki je zadovoljivo.

Dogajanje na tekmi oziroma končni razplet je znan. Poraženi smo bili. Poraženi v eni izmed zelo pomembnih tekem. Poraženi s tekmecem, kjer smo pošteno povedano pričakovali vse kaj drugega, tudi visoko zmago. Ta bi naš položaj samo še dodatno okrepila, vsaka zmaga pa bi predstavljala ponovno premik navzgor po lestvici. Na koncu tudi odmik od določenih tekmecev, glede na sobotni razpored tekem.

Ali je potrebno to tekmo posebej analizirati, glede na položaj na lestvici ter glede na nadaljevanje prvenstva ? To je problem trenerja, seveda tudi nas ostalih, ki želimo tem fantom in seveda NK Zarica, zanesljiv obstanek v ligi.  Ker nisem pristaš prevelikih rotacij v moštvu, sem po tej izgubljeni tekmi, analiziral sam začetno postavitev, v dveh res dobrih tekmah (Ilirija, Radomlje), z včerajšnjo. Rogaško (poraz doma sem izključil, saj je bilo zamenjanih preveč igralcev, v primerjavi s tekmo z Ilirijo).

In kaj kaže ta kratka analiza ? Včerajšnjo tekmo je začelo moštvo, ki je premagalo tudi Radomlje na domačem igrišču.  Takoj v 2.polčasu je vstopil v igro tudi Oman, ki je bil z Radomljani na igrišču samo 33 minut in dosegel gol. Tudi na gostovanju pri Iliriji je nastopilo 8 igralcev, ki so bili v kadru včeraj. Če pa k njim prištejmo še Kopača in Omana, ki sta na tekmi z Ilirijo vstopila tekom 2. polčasa, to pomeni skupaj 10 igralcev. Toda pomembna je primerjava na domačem igrišču, za katero je bila primerjava z včerajšnjo tekmo že navedena.

Tekmo z Radomljani je potrebno izpostaviti še enkrat. Če so si takrat vsi igralci zaslužili odlično oceno, za včeraj to ne velja. Niti enega igralca ni mogoče izpostaviti s pozitivno oceno. Enostavno je zatajilo celotno moštvo. Kakšni so razlogi, je s strani dnevnega procesa dela težko pojasnjevati, saj ocena izhaja izključno na podlagi odigranih tekem. Verjetno se ne smemo ukvarjati s tem, da so igralci podcenili goste. Dogajanja na tekmi so šla v smeri popolne »demontaže« pozitivno videnega s strani našega moštva v preteklih spomladanskih tekmah, razen Rogaške. Tudi oni so nas demontirali in tu se je potrebno zamisliti.

Dva težka domača poraza, morata biti velik opomin, predvsem v smeri pozitivnega pristopa slehernega igralca, k vsaki tekmi. Včeraj od tega ni bilo nič in zato so se borbeni in odločni gostje, zasluženo veselili končnega uspeha. Bili so nepopustljivi in z lahkoto izkoriščali našo počasno igro, ali igro z dolgimi podajami osamljenemu (ali osamljenim) igralcu v konici napada, po odvzeti žogi.

Potrebno bo spremeniti miselnost. Nič ni danega, ali podarjenega brez napora, na kateremkoli področju. Nagrajen si, če si pravi. To je včeraj našim fantom manjkalo.

Ker pa verjamemo, da so sposobni za boljše predstave, morajo to samo še tekoče prikazovati na terenu. Ni izgovorov, ne sme biti  alibijev. Seveda imamo še rezerve, predvsem pa bodo morali nekateri pokazati precej več. Dokazovanje in potrjevanje in še enkrat dokazovanje ter s tem potrjevanje. Od mladih fantov, željnih napredovanja,  pričakujemo samo to. Prav spomladanski del prvenstva pa je tisti, ki je za njih najbolj pomemben.

Moram biti prepričan, da se ne sme, kljub včerajšnjemu porazu podvomiti v fante. Zato je potrebno ta poraz res pozabiti in vse napore usmeriti v prihajajoče tekme. Fantje, ste na potezi. Ko vas trener postavi na igrišče, je vse jasno “.

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja