Nogometni klub Kranj

Uradna spletna stran nogometnega kluba Kranj

RSS |  Facebook |  YouTube
Novice:
30.10.2017 | | Natisni | Brez komentarjev

To je lahko ena od ocen našega gostovanja v Novem mestu, pri prebujeni Krki. Ta se je z zmago nad našim moštvom zavihtela v zgornji del lestvice. Kljub temu pa je treba najprej izpostaviti oba gola, ki smo jih dosegli po vodstvih Krke. Hitro po začetku 2. polčasa, ko smo zaostajali za 1 gol, je Vrandečič iz prostega strela dosegel  res lep zadetek, ki se ga ne bi sramovali tudi v najvišjih ligah. Domači vratar  je lahko samo opazoval, kako udarec nekoliko z desne strani, vendar s precejšnje oddaljenosti, končuje v njegovi mreži. Zasluženo smo izenačili, a je bilo veselje po izenačenju prekratko. Drugič zapored je sodnik pokazal na belo točko, izključil pri tem tudi našega Matiča, ki naj bi na golovi črti z roko preprečil zadetek.

Tim Oman se je vpisal med strelce za izenačenje na 2:2

Toda z igralcem manj, je Oman z izrednim udarcem z levo nogo, spet vzpostavil ravnotežje v rezultatu, seveda ob številčno oslabljenem našem moštvu. Ta rezultat pa je zdržal samo slabi dve minuti. Nepotrebno izgubljena žoga in  kot za domače. Preslabo oziroma narobe smo bili postavljeni in osamljeni domači igralec je povsem iz bližine, z glavo zabil žogo v našo mrežo. Predaje seveda ni bilo. Ponudila se nam je celo 100 % priložnost. Ahačič je že preigral domačega vratarja, vendar pa je bil preveč desno in vse se je dogajalo prehitro, tako, da je žoga končala za avt linijo. Dejstvo pa je, da bi Ahačič lahko priigral 11-metrovko, kajti po intervenciji vratarja, pod noge, ga je z visokim skokom preskočil, kar je sicer pozitivno…

Vsi nadaljnji poskusi, da bi izenačili so bili neuspešni. Premočni domačini so izkoristili našo oslabljenost in dosegli do konca tekme  še 1 gol ter zasluženo zmago, saj so znali izkoristiti izključitev na naši strani.

Občutki po takšni tekmi so seveda spet različni. Mi smo se med tekmo nekoliko jezili na sodnika, ki je domačim dosodil dve 11-metrovki. Dvomi vedno obstajajo. V prvem primeru dvoma ni bilo, v drugem pa na hitro ni mogoče realno oceniti dejansko stanje. Domači so v obetavni akciji, zaključili s strelom proti golu in na golovi črti je posredoval naš Matič. Sodnik je bil v neposredni bližini in je takoj pokazal na belo točko, čeprav kakšnega pritiska s strani domačih sploh ni bilo. Samo video-posnetek bi bil merodajen. Kaznovani smo bili dvakratno. Poleg 11-metrovke, smo izgubili še pomembnega igralca in zato smo se seveda jezili. Glavni sodnik je odločno zatrdil, da dileme pri njemu ni bilo in zato takšna odločitev. Treba je verjeti, čeprav smo še vedno imeli občutek, da se je morda dalo tudi kaj »zamižati«, saj je naš igralec zatrjeval, da ga je žoga zadela bolj v ramo, kot v roko.

Izgubili smo tekmo. Domačim je treba priznati, da so zelo organizirano in enostavno obvladovali položaj na igrišču in tudi že v izenačeni igri, ogrozili iz hitrih napadov naš gol, kjer se je tudi tokrat izkazal vratar Hafner.

Mi smo bili oslabljeni. Manjkal je je kapetan Poljanec in to se je v zadnji liniji zelo poznalo, tako v preprečevanju hitrih protinapadov, kot v skoku ter organizaciji igre v obrambi. Toda v celotnem prvenstvu bo še prihajalo do takšnih situacij in zato tolažbe ni. Zelo pohvalno pa je bila prisotnost Poljanca na tem gostovanju. Ne samo, da je potoval z nami. Opravil je tudi individualni trening ter s tem pokazal, kaj mora storiti igralec sam, če želi biti stalno dobro pripravljen.

Brez točk iz gostovanja v Novem mestu

Potrebno se je vrniti še k tekmi in uvodnemu naslovu. Povsem drži. Prehitro in prepoceni, ali celo naivno dopuščamo nasprotniku obetavne situacije, s preveč igranja (se igramo). Domači so včeraj to znali preprosto izkoristiti. Nepotrebni so poskusi nekaterih, ko v ključnih trenutkih ne ocenijo, da je najboljša, najbolj enostavna rešitev, ali pa v določenih situacijah reagirajo nekontrolirano. Ni dvoma, da je mladost določen objektivni dejavnik v teh trenutkih. Ampak s tem se ne smemo tolažiti, kajti natančno se ve (naj bi se vedelo), kako je potrebno reagirati v ključnih situacijah, kako se je treba postaviti, kako sodelovati in si pomagati v igri ter v končni fazi realizirati dane zahteve v igri. Občutek je, da veliko lažje prejmemo nepotreben karton, kot pa izvedemo ključno potezo za doseganje, ali preprečitev gola. Všečnost in napadalnost v igri, bo morala slej ko prej zamenjati odgovorna igra (na rezultat), ki jo je to moštvo sposobno realizirati z disciplinirano igro.

Gole lahko dosegamo, saj so redke tekme, na katerih nam to ni uspelo. Še lažje pa jih prejemamo.

Do konca jesenskega dela nas čaka težka serija tekem. V nedeljo nam prihaja v goste neugodno in izkušeno moštvo Tabor iz Sežane, potem kar trikrat zapored gostujemo (Mura, Drava, Fužinar). Točkovni saldo je sicer še ugoden, vendar pa so razen Veržeja na zadnjem mestu , za nami moštva, ki zaostajajo največ za 2 točki in Brda 3 točke, do predzadnjega mesta.

Ker določenih zadev ni smiselno izpostavljati, moramo samo trezno razmišljati, da nas vsako popuščanje (v to je treba šteti tudi lahkomiselne, ali dvomljive poteze = napake, posameznikov) lahko prehitro pripelje tudi v neugoden položaj.

Toda tudi včerajšnjo tekmo je potrebno gledati v pozitivnem smislu. Dosegli smo dva gola v gosteh, imeli veliko priložnost za tretjega. To je kapital, ki ga je potrebno nadgrajevati v smeri preprostih (in pravilnih) odločitev v ključnih trenutkih, vključno z organizirano postavitvijo v določenih trenutkih tekme in doslednim izvrševanjem nalog na določenih igralnih mestih. Tudi nekateri posamezniki bodo morali dati še več in dilem za realizacijo naših ciljev s tem mladim moštvom ne bo. Fantje so tega sposobni. Preje bodo znali ločiti nepotrebne poteze od nujnih, prej lahko pričakujemo njihove še boljše predstave.

Če ne bi storili takšnih napak, kot smo jih, potem bi se tudi iz gostovanja v Novem mestu zagotovo vračali bolj zadovoljni.

Komentiraj

Varnostna koda:

Obvestila

Začetek treningov za najmlajše nogometaše in nogometašice

Trening za najmlajše

V  tem tednu smo pričeli z rednimi treningi tudi  najmlaj...

Gregor Šmajd, nekoč izvrsten vratar, danes trener vratarjev

Treningi za vratarje

Treningi za vratarje
...

Otroška nogometna šola

Vabilo k vpisu

Vse, ki si želijo igrati nogomet, vabimo k vpisu v naš...© 2010 Nogometni klub Kranj. Vse pravice pridržane